POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI V ZVEZI S POTOVANJI V GRČIJO IN COVID-19

(Pripravljeno dne 8. julija 2020 na podlagi informacij, ki so dostopne na povezavi https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/greece-welcomes-the-world-update-15-june-2020.html

 

V: Kdo bo pokril stroške usmerjanja in bolniške oskrbe v primeru COVID 19?

O: Dostop do vseh potrebnih zdravstvenih storitev bo grška država brezplačno zagotovila obiskovalcem brez zavarovalnega kritja. V primeru državljanov EU se bodo vsi stroški, ki bodo povezani s COVID 19, krili in obravnavali v skladu s pravili in smernicami EU.

V: Kaj se zgodi, če pride do potrjene okužbe v hotelu?

O: V primeru potrjene okužbe se bodo posamezniki, ki so imeli v času bivanja tesne stike z okuženo osebo, na račun grške države preselili v ločeno karantensko nastanitev. Preostali gostje bodo svoje počitnice lahko nemoteno nadaljevali.

V: Če nekdo zamudi svoj povratni let zaradi bolezni ali simptomov oziroma ne more bivati v vnaprej plačani nastanitvi, ali obstaja politika vračila ali druga usmeritev glede kritja stroškov?

O: Grčija bo krila stroške prevoza v bolnišnico in zdravstvene oskrbe, po potrebi pa tudi bivanje v karantenskem hotelu. Obenem grška vlada poziva letalske prevoznike in hotele, da v tem času nudijo čim večjo prilagodljivost.

V: Ali lahko obiskovalec predstavi rezultate molekularnega testa (opravljenega 72 ur pred prihodom), da se izogne testiranju?

O: Sprejetje tovrstnega testa je predmet ocene na kraju samem ob prihodu.

V: Zdravstveni protokoli hotelov. Kako se zagotavlja skladnost protokola? S kom naj turisti komunicirajo, če pride do neupoštevanja protokolov?

 

O: Ministrstvo za turizem Republike Grčije pripravlja skrben pregled protokolov, pri čemer spodbujajo vse ponudnike nastanitev in drugih storitev, da pri izvajanju pridobijo akreditacijo pooblaščenih zunanjih podjetij. Prav tako so vzpostavili spletno mesto za usposabljanje in informiranje za zaposlene in lastnike, da bi zagotovili pravočasno in odgovorno razširjanje znanja o protokolih. Obenem pa so predpisane visoke globe za tiste, ki bi zanemarjali svoje dolžnosti. V primeru pritožb lahko obiskovalci pokličejo štirimestno številko 1572 grškega Ministrstva za turizem.

 

#POTUJEMOSKUPAJ

#VEDNOZVAMIŽEOD1951

#SMOPOZORNI

#SMOODGOVORNI

 

Ljubljana, 8. julija 2020

Poletje na Mediteranu s posebnimi letali iz Ljubljane

S Kompasom varno in udobno na grške otoke

Poletje na Mediteranu s posebnimi letali iz Ljubljane

Kompas leti od 3. julija naprej s posebnimi letali iz Ljubljane na devet grških otokov. Naši gostje že uživajo svoje prve počitnice letos na Mediteranu in pravijo, da »prvih ne pozabiš nikoli«.

Postopki na letališčih, tako na ljubljanskem kot na grških, se izvajajo skladno vsem protokolom, ki so predpisani v zvezi s preprečevanjem širjenja okužbe z novim koronavirusom. Potekajo nevsiljivo in profesionalno, osebje na vsakem koraku usmerja. Maske so v zaprtih delih letališč obvezne, prav tako tudi v potniški kabini.

Grčija kot mediteranska destinacija in turistični velikan se je skrbno pripravila na prihod turistov, upoštevajoč vsa priporočila nacionalnih inštitucij v zvezi s preprečevanjem Covid-19, glede na epidemiološko sliko tako v svoji državi, kot tudi v svetu, saj sta varnost in zdravje na prvem mestu.

Poletna jutra so najlepša takrat, ko se ribiči vračajo v pristan z nočnih poti in s seboj prinašajo vonj morja, rib in svobode. Dan, ki vabi na vse strani kompasa. Večeri, zelo čarobni prav na grških otokih, ko se poletni dan utaplja v sončnem zahodu novih spominov, v okušanju dobrot, poslušanju nežnih melodij, prisluškovanju zgodbam domačinov ali pa nekje v najlepšem in najbolj zaljubljenem zalivu.

Letos je na grških otokih še posebej čarobno, saj ni težko najti najboljše mize za najboljši sončni zahod ali najboljšega ležalnika za najboljše uživanje ob morju ali slišati tišine in pripovedovanje Eola, predno zadremate v dišečo poletno noč.

Na vsakem izmed devetih otokov, to so Kreta, Santorini, Rodos, Karpatos, Kos, Samos, Kefalonija, Lefkas in Zakintos vas pričakajo slovenski predstavniki, ki svoje delo opravljajo z neizmerno ljubeznijo in poznavanjem destinacije kot da bi tam živeli. Kompas zagotavlja prijazen in skrben servis na vsakem koraku vaših počitnic upoštevajoč vse predpise in navodila v času Covid-19.

Dobro in lepo se boste imeli, to vam zagotavljamo, kajti na vseh destinacijah smo premišljeno izbrali nastanitvene objekte, ki jim naši potniki že dolga leta najbolj zaupate in v njih tudi najraje letujete. Pomislili smo na vse podrobnosti vašega oddiha, na destinacijah, kjer se kompas vedno vrti v pravo smer

Kreta, vsak petek, iz Ljubljane

Ni naključje, da si je vrhovni bog grške mitologije Zevs za svoj rojstni kraj izbral prav ta mogočni otok.

Santorini, vsak petek, iz Ljubljane

Z biseri Kikladov nam skrivnostno pripoveduje legendo o Atlantidi. Eden najlepših grških otokov, kjer nas njegova silovita preteklost na vsakem koraku spominja na moč in lepoto narave.

Rodos, vsako soboto, iz Ljubljane

Kjer ima vsak kamen v osupljivem srednjeveškem mestu rodoških vitezov svojo zgodbo, kjer se lahko prepustite živahnemu nočnemu življenju in neskončnim peščenim plažam.

Karpatos, vsako soboto, iz Ljubljane

Kjer grška tradicija, sanjske plaže in gorata nedostopnost tvorijo popolnost egejskega bisera.

Kos, vsako nedeljo, iz Ljubljane

Otok, ki se/vas razvaja v objemu Heliosa, boga sonca.

Samos, vsako nedeljo, iz Ljubljane

Raj za hedoniste! Tako poseben, z vinogradi, slapovi, jezerom, kjer zavetje iščejo pelikani in flamingi, bujnim rastlinjem in številnimi miti in legendami. Pitagora je najslavnejši otočan.

Kefalonija, vsak ponedeljek, iz Ljubljane

Kraljica najlepših plaž s turkizno modrimi zalivi in bogato morsko favno. Edinstvene visokogorske kefalonske jelke, nedotaknjena pokrajina, z dolinami, nališpanimi z nasadi oljk in vinogradi.

Lefkas, vsak ponedeljek, iz Ljubljane

Ker je s svojo neokrnjeno naravo in tradicionalnimi vasicami še neodkrit biser Jonskega morja.

Zakintos, vsak torek, iz Ljubljane

Otok želv in turkiznih zalivov. Bogato poraščen z zelenim mediteranskim rastjem ter idealen kraj za počitek in popoln užitek.

 

Tradicija in izkušnje se v turizmu močno prepletajo z zaupanjem. V Kompasu že skoraj 70 let prisegamo na kakovost in odličnost turističnih storitev, saj potujemo z vami že od leta 1951. Tudi zato se zadovoljstvo in zaupanje potnikov, ki letujejo s Kompasom, iz leta v leto povečuje.

Ker »Prvih ne pozabiš nikoli!«, se pustite zapeljati Kompasu. Izberite svojo najlepšo počitniško zgodbo že danes.

Za podrobnosti in rezervacije pokličite v Kompasov klicni center na 01 2006 111 ali nam pišite na vednozvavimi@kompas.si ali nas obiščite v najbližji poslovalnici Kompasa. Vsa Kompasova ponudba je zbrana in vedno dostopna na www.kompas.si.

Težko pričakovane počitnice so se začele. Včeraj smo na letališču Jožeta Pučnika proti Grčiji pospremili že 9. čarterski polet v letošnji sezoni. Potnikom, polnim navdušenja in pričakovanja, ki so poleteli proti Zakintosu, smo pomahali z nasmehom na obrazu in veliko mero pozitivne energije. 

 

#potujemoskupaj

#vednozvamižeod1951

#smopozorni

#smoodgovorni

 

Ljubljana, 7. julija 2020

OBVESTILO – POTOVANJA IZ/V SLOVENIJO

 

Spoštovani,

turistični tokovi se počasi vzpostavljajo, smiselno pa je pred odhodom na potovanje oziroma v posamezno državo preveriti, kakšni ukrepi glede vstopa v državo so veljavni za slovenske državljane, pa tudi zaradi morebitnih ukrepov, ki so drugačni, kot na splošno, ali zaradi epidemiološke slike, ki se (lahko) spreminja iz dneva v dan. Ni nepomembno se seznaniti tudi z omejitvami oziroma ukrepi za slovenske državljane, ki se vračamo iz določen držav (npr. karantena).

Na povezavi (https://www.gov.si/podrocja/zunanje-zadeve/informacije-za-popotnike/ so zbrane vse aktualne informacije, zelo priporočamo pa vam tudi uporabo https://reopen.europa.eu/sl.

V nadaljevanju podajamo informacije glede vstopa slovenskih državljanov v posamezne države. Podatki so bili zbrani 15. junija 2020.

 

AVSTRIJA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

BELGIJA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

BOLGARIJA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene. 

BOSNA

Vstop dovoljen za tranzitni promet čez Neumski koridor. Sicer je vstop dovoljen iz poslovnih razlogov. Potrebno je potrdilo o negativnem testu na COVID 19.

CIPER

Od 20. junija vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

ČRNA GORA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

DANSKA

Meje so zaprte za »nedanske« državljane, ki ne prebivajo na Danskem ali nimajo utemeljenega razloga za vstop na Dansko.

EGIPT

Predvidoma odpira meje s 1. julijem 2020. Treutno še niso znani pogoji za vstop. Uvaja termo kamere na letališčih za zaznavanje okužbe s COVID 19.

ESTONIJA

Potniki, ki prihajajo v državo, morajo priti iz države, ki ima manj kot 24 primerov koronavirusne bolezni na 100000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

FINSKA

Mejni nadzor je bil odpravljen na kopenski meji med Finsko in Norveško, pa tudi za zračni promet in redne trajektne prevoze med Finsko in Norveško, Dansko, Islandijo, Estonijo, Latvijo in Litvo. Nadzor na notranjih mejah se bo nadaljeval tudi za promet med Finsko in drugimi schengenskimi državami. Nadzor na notranjih mejah ostaja za promet med Finsko in Švedsko.

FRANCIJA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene. Karantena je obvezna pri potovanju na francoska čezmorska ozemlja.

GRČIJA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene. Opozarjamo, da faza 2. med 15. 6. in 30. 6. 2020 še ne pomeni povsem prostega vstopa. Napovedano je namreč naključno preverjanje s COVID-19 testi na letališčih Solun in Atene ).

HRVAŠKA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

IRSKA

Obvezno je izpolniti obrazec »za iskanje potnikov Covid-19«.

ITALIJA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene. 

INDONEZIJA

Predvideno odprtje meja s oktobrom. Trenutno še niso znani pogoji za vstop.

JORDANIJA

Se predvidoma odpira z 20. 7. 2020. Pogoji za vstop še niso znani.

KOSOVO

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

LATVIJA

Potniki, ki prihajajo v državo, morajo priti iz države, ki ima manj kot 24 primerov Covid-19 na 100 000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. 

LITVA

Potniki, ki prihajajo v državo, morajo priti iz države, ki ima manj kot 24 primerov Covid-19 na 100 000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

LUKSEMBURG

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

MADŽARSKA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

MALTA

Prepoved potovanja se podaljša do 30. junija. Trenutno se zahteva testiranje ob prihodu in ob koncu 14 dnevne obvezne karantene. Vzpostavljeni so varni koridorji z državami, ki izpolnjujejo določena merila.

MAVRICIJ

Predvideno odprtje meja 1. 9. 2020- Trenutno še niso znane informacije glede pogojev vstopa. 

NEMČIJA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

NIZOZEMSKA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene. Turisti morajo rezervirati svojo počitniško prenočišče, preden potujejo na Nizozemsko.

POLJSKA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

PORTUGALSKA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene. 

ROMUNIJA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene. 

SLOVAŠKA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

ČEŠKA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

ŠPANIJA

Od 21. junija dovoljen vstop brez testa za COVID 19 in karantene.

ŠVEDSKA

Vstop dovoljen brez testa za COVID 19 in karantene.

ŠRILANKA

Se predvidoma odpira s 1. 7. 2020. Pogoji za vstop še niso znani.

TUNIZIJA

Se predvidoma odpira s 27 .6. 2020. Pogoji za vstop še niso znani.

TAJSKA

Predvideno odprtje meja s oktobrom. Trenutno še niso znani pogoji za vstop.

 

VRNITEV/PRIHODI V SLOVENIJO

Na podlagi ocene epidemiološke situacije za posamezno državo ter v skladu z doseganjem dvostranskih tehničnih dogovorov s sosednjimi in drugimi državami članicami Evropske unije oziroma schengenskega območja Vlada s sklepom določi in spreminja seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo v skladu s V. odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Ur. L. RS 68/20 in Ur. L. RS 71/20).

Seznam držav, za katere trenutno NE veljajo omejitve vstopa:

Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Črna gora.

Celoten seznam držav, za katere pa veljajo omejitve za prihode zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v državah, je dostopen na https://www.gov.si/novice/2020-06-08-od-danes-veljajo-nova-pravila-za-prehajanje-slovenske-meje/.

Obvestilo je pripravljeno na podlagi podatkov, ki so bili dostopni prek spletnih povezav (ki so navedene v samem tekstu) 15. junija 2020, z željo, spoštovani potniki, da vam približamo in olajšamo dostop do podatkov, ki jih potrebujete v zvezi z vašimi potovanji. Za navedene informacije Kompas ne more prevzeti odgovornosti, saj jih je le povzel iz objav na (navedenih) spletnih straneh. 

Spletne strani:

 

Hvala za zaupanje, da ostajate z nami.

Vaš Kompas

 

#vednozvami

#žeodleta1951

#smopozorni

#smoodgovorni

 

Ljubljana, 15. junija 2020

OBVESTILO – POTOVANJE Z LETALOM

Spoštovani,

varnost in dobro počutje naših potnikov sta vedno na prvem mestu. Dejstvo je, da je skupni imenovalec v vseh državah, na vseh letališčih, pri vseh letalskih prevoznikih in vseh ponudnikih turističnih storitev skrb za izvedbo vseh veljavnih ukrepov in načel za preprečevanje bolezni COVID-19. S pojavom novega koronavirusa moramo povsod, kjer se srečujemo in družimo, upoštevati spremembe v načinu obnašanja in spoštovati prilagoditve, ki jih uvajajo ponudniki in izvajalci storitev.

V mesecih, ko je letalski promet miroval, so na letališčih za varen sprejem in odpremo potnikov pripravljali in uvajali nove ukrepe, katerih cilj je zmanjševanje možnosti okužbe. Najprej je tu skrb za ustrezno varnostno razdaljo 1,5 metra (in več) v vseh zaprtih prostorih potniškega terminala, kakor tudi na avtobusih, ki peljejo potnike iz terminala do letala in obratno. Prav tako je obvezno razkuževanje rok pred vsakim vstopom v zaprte prostore, za kar je ustrezno poskrbljeno z ustrezno označenimi razkužilnimi mesti. Za vstop v potniški terminal, na avtobus in letalo je uporaba zaščitne maske oziroma druge vrste zaščite nosno-ustnega predela obvezna.

Število potnikov v terminalu in na avtobusih je zmanjšano. Usmerjevanje in razmejevanje potniških tokov je urejeno s trakovi in oznakami. Zmogljivost terminala in avtobusov je zmanjšana za približno polovico. Pomembna novost je tudi ta, da lahko v potniški terminal vstopajo izključno potniki in zaposleni, obiskovalcem in spremljevalcem pa vstop v terminal ni dovoljen (letališče Jožeta Pučnika).

Letalski prevozniki prav tako sledijo priporočilom in ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Tako je nošenje zaščitnih mask v potniški kabini obvezno ves čas poleta. Masko je potrebno imeti s seboj. Splošno priporočilo je, da se površin v kabini ne dotikamo po nepotrebnem. Nekateri prevozniki bodo potnikom ponudili vlažne robčke, s katerimi si bodo lahko obrisali sedež, mizico, zračnike, stikalo za bralno lučko. Strežba hrane in pijače je pri večini prevoznikov zelo omejena ali je sploh ni. Po pristanku je potrebno počakati na svojih sedežih, posadka bo usmerjala izkrcavanje upoštevajoč minimalno razdaljo med potniki, torej tudi izkrcavanje poteka v manjših skupinah in počasneje.

Na letališče je potrebno priti pravočasno, to pomeni najmanj 2,5 ure pred poletom, saj nekateri letališki postopki zaradi zaščitnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa trajajo dlje, kot smo bili vajeni pred epidemijo oziroma pandemijo.

Priporočamo, da pred odhodom na potovanje pridobite najbolj ažurne podatke tako o vseh letališčih, kjer se boste gibali kot o letalskem(ih) prevozniku(ih), s katerim(i) boste leteli, ki so na voljo na njihovih spletnih straneh. Prav tako je pomembno preveriti državo (https://www.gov.si/podrocja/zunanje-zadeve/informacije-za-popotnike/), v katero potujete, zaradi morebitnih ukrepov, ki so drugačni, kot na splošno, ali zaradi morebitne epidemiološke slike, ki se (lahko) spreminja iz dneva v dan.

 

Vaš Kompas

 

#vednozvami

#žeodleta1951

#smopozorni

#smoodgovorni

 

Ljubljana, 15. junija 2020

OBVESTILO – S KOMPASOM NA GRŠKE OTOKE

 

Spoštovani,

varnost in dobro počutje naših potnikov sta vedno na prvem mestu. Dejstvo je, da je skupni imenovalec v vseh državah, na vseh letališčih, pri vseh letalskih prevoznikih in vseh ponudnikih turističnih storitev skrb za izvedbo vseh veljavnih ukrepov in načel za preprečevanje bolezni COVID-19. S pojavom novega koronavirusa moramo povsod, kjer se srečujemo in družimo, upoštevati spremembe v načinu obnašanja in spoštovati prilagoditve, ki jih uvajajo ponudniki in izvajalci storitev.

Kompas načrtuje prve lete po sprostitvi ukrepov s posebnim letalom iz Ljubljane na grške otoke 3. julija, in sicer na Kreto in Santorini, 4. julija na Rodos in Karpatos, 5. julija na Samos in Kos, 6. julija na Lefkas in Kefalonijo ter 7. julija na Zakintos.

V nadaljevanju smo pripravili povzetek aktualnih navodil za lažjo odločitev in samo ravnanje.

Letališča

Vsa letališča so uvedla varnostne protokole glede preprečevanja širjenja novega koronavirusa, katerih skupni imenovalec je:

 • razkuževanje rok
 • ohranjanje varnostne razdalje najmanj 1,5 m
 • obvezna uporaba zaščitnih mask
 • urejeno počasno vkrcanje/izkrcanje, ki zagotavlja minimalno zahtevano razdaljo med potniki, zato ste potniki naprošeni, da ste na letališču najmanj 2,5 ure pred predvideno uro leta.

Na vsakem letališču posebej so vidne tudi morebitne dodatne zahteve, ki jih mora potnik upoštevati.

GRČIJA

– Mednarodni leti do vseh grških destinacij (vključno z otoki) se začnejo 1. julija (do Aten s 15. 6.).

– Za vstop v državo se ne zahteva potrdila o negativnem testu na Covid-19.

– Ni karantene po vstopu na ozemlje Grčije.

Letalski prevozniki

V letalu je obvezno:

 • razkuževanje rok
 • nošenje zaščitne maske.

Prilagojena je tudi on-board ponudba, odvisno tudi od posameznega letalskega prevoznika, večinoma na letalu ni raznih magazinov, časopisov za branje, ponudbe hrane in pijače je prilagojena (ali je sploh ni).

Destinacija

Grško ministrstvo za turizem je objavilo zdravstvene protokole, ki jih morajo uvesti v vseh hotelih v državi zaradi njihovega varnega ponovnega odprtja in obratovanja po pandemiji Covid-19.

Prav tako so podana podrobna navodila za izvajanje transferjev, ki jih bo Kompas upošteval natančno pri načrtovanju transferjev z/na letališče. V skladu z veljavno zakonodajo, ki se seveda nenehno usklajuje glede na trenutno epidemiološko sliko v državi, zdravstveni protokol predpisuje največje število potnikov na turističnih avtobusih v Grčiji / z zaprtim ali odprtim zgornjim delom) v višini 50 odstotkov največje potniške zmogljivosti.

Sicer je Grčija vzpostavila tudi app visit Greece, kjer so združene vse aktualne in ažurirane informacije.

Upoštevajoč vsa predpisana navodila tako na strani izvajalcev kot uporabnikov turističnih storitev se veselimo, da bomo zopet skupaj ustvarjali nepozabna doživetja in čudovite počitniške spomine.

Originalen zapis (v angleščini): Grški turizem od A do Z v času COVID-19

 

Vaš Kompas

#vednozvami

#smopozorni

#smoodgovorni

 

Ljubljana, 3. junija 2020

OBVESTILO – ODPRTJE POSLOVALNIC

Spoštovani,

 obveščamo vas, da v ponedeljek, 1. junija 2020, pričnejo s poslovanjem naslednje poslovalnice Kompasa d. d.:

 

Kompas Ljubljana, Slovenska cesta 36, Ljubljana

M holidays, Mercator center Šiška, Cesta ljubljanske brigade 33, Ljubljana

Kompas Maribor, Titova cesta 2/a, Maribor

Kompas Koper, Pristaniška ulica 17, Koper

Kompas poslovalnica Novo mesto, Glavni trg 26, Novo mesto

M holidays Mercator center Celje, Opekarniška cesta 9, Celje

Delovni čas v vseh poslovalnicah je enoten in sicer bodo odprte od ponedeljka do petka od 10.00 do 17.00, ob sobotah, nedeljah in praznikih bodo zaprte.

 

Stranke se lahko dogovorite za osebno in posebno obravnavo na dan in ob uri, ki vam najbolj ustreza. Za dogovor, prosimo, kontaktirajte prek kontaktnih podatkov poslovalnic (telefon in/ali e-mail).

Vse naše poslovalnice so, skladno navodilom NIJZ RS, opremljene z zaščitno opremo, in sicer:

 • razkužilo za stranke ob vstopu v poslovalnico,
 • pregradna zaščitna stena na vsakem posameznem prodajnem mestu, ki omogoča brezstično poslovanje,
 • razkuževanje prodajnih mest pred prihodom vsake nove stranke,
 • večkratno prezračevanje prostorov (v poslovalnicah, kjer je to mogoče),
 • vzdrževanje minimalne razdalje 1,5 m.

Stranke so tudi naprošene, da vstopate posamično.

 

Zahvaljujemo se za zaupanje, da ostajate z nami.

Kompas vedno kaže na vse štiri strani neba in ostaja tudi vnaprej vaš pravi kompas za počitnice in potovanja.

 

#vaštimKompas

#vednozvami

#ostajamoskupaj

#smopozorni

#smoodgovorni

 

Ljubljana, 29. maja 2020

OBVESTILO – LETALIŠČA, LETALSKI PREVOZNIKI

Za navedene informacije Kompas d.d. ne prevzema odgovornosti. To so podatki, ki so bili povzeti po navodilih prevoznikov, javno objavljenih na spletni straneh posameznega prevoznika, v času priprave tega obvestila.

 

Spoštovani,

letalski promet se počasi prebuja, vse več je letalskih prevoznikov, ki najavljajo začetek ponovne vzpostavitve letalskih prevozov. Seveda morajo tako prevozniki, kakor letališča in ne nazadnje tudi potniki ravnati skladno navodilom, ki veljajo v posamezni državi za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Letališča so tako uvedla posebne procedure, skladno z navodili držav, IATE in WHO, v želji po zagotavljanju fizične razdalje in ohranjanju varnosti poslovanja, tako za zaposlene kot uporabnike, torej potnike.

Na letališčih je:

 • Obvezno nošenje mask.
 • Obvezno razkuževanje rok ob prihodu na letališče.
 • Omejevanje medsebojnega stika z ohranjanjem razdalje najmanj 1,5 metra.
 • Prepoved zbiranja v večjih skupinah – urejene posebne razporeditve po čakalnih območjih.
 • Priporočen prihod na letališče najmanj 2,5 ure pred odhodom letala.

Splošne informacije, vezane na  okoliška letališča, so na voljo na spodnjih povezavah:

 • Ljubljana: https://www.fraport-slovenija.si/sl/mediji/7941
 • Zagreb: https://www.zagreb-airport.hr/putnici/trebate-pomoc/informacije-vezane-za-koronavirus-covid-19/635
 • Dunaj: https://www.viennaairport.com/currentinformation
 • Graz: https://www.flughafen-graz.at/en/news/fhg/aktuelle-fluginformationen.html

Priporočamo vam, da pred načrtovanjem poti preverite trenutne informacije o morebitnih restrikcijah potovanja v izbrano državo, seveda pa vam z veseljem pri tem svetujemo tudi mi (vednozvami@kompas.si).

V nadaljevanju posredujemo (trenutno veljavna) pravila nekaterih prevoznikov:

Croatia Airlines

 • Prijava za let najmanj 2,5 ure pred poletom.
 • Pred prihodom na letališče si izmerite temperaturo. Če ste bolni ali imate simptome okužbe dihal, ki lahko kažejo na COVID-19, ne pridite na letališče, temveč se obrnite na kontaktni center Croatie Airlines, da prekličete potovanje.
 • Potnike so naprošeni, da vnaprej izpolnijo obrazec PLF (potnik Locator obrazec), če potujete v mednarodnem prometu.
 • V potniškem terminalu in pri vkrcanju na letalo je potrebno vzdrževati minimalno razdaljo – 2 metra.
 • Obvezno nošenje mask.

Air France / KLM

 • Prijava za let najmanj 2,5 ure pred poletom.
 • Pred vkrcavanjem na letalo vam bo izmerjena telesna temperatura
 • Letala se polnijo od zadnjih sedežev naprej zaradi omejevanja stikov med potniki, zato prosijo, da ste na odhodnih vratih točni.
 • Poleti, ki so krajši od 2,5 ur zaradi zagotavljanja varnosti in higiene ne ponujajo več osvežitve.
 • V potniškem terminalu in pri vkrcanju na letalo je potrebno vzdrževati minimalno razdaljo 1 metra.
 • Obvezno nošenje mask.

Lufthansa / Austrian Airlines / Swiss

 • Prijava za let najmanj 2,5 ure pred poletom.
 • Varnostni pregledi so zaradi higiene prilagojeni zato lahko pričakujete daljše čakanje kot običajno.
 • Hrana in pijača med poletom sta poenostavljeni.
 • Vkrcavanje na letalo poteka v skupinah, ki so določene na letališču, zato prosimo da ste na odhodnih vratih točni.
 • V potniškem terminalu in pri vkrcanju na letalo je potrebno vzdrževati minimalno razdaljo 1,5 metra.
 • Obvezno nošenje mask – priporočljivo že pred vstopom v letališko stavbo.

Emirates Airlines

 • Prijava za let najmanj 3 ure pred poletom.
 • Pred vkrcavanjem na letalo vam bo izmerjena telesna temperatura.
 • Hrana in pijača med poletom sta poenostavljeni.
 • Vkrcavanje na letalo poteka v skupinah ki so določena na letališču, zato prosimo da ste na odhodnih vratih točni.
 • V potniškem terminalu in pri vkrcanju na letalo je potrebno vzdrževati minimalno razdaljo 2 metra.
 • Osebno prtljago (manjši kovčki, večje torbe) je potrebno oddati ob prijavi na let.
 • Obvezno nošenje mask – s seboj vzemite tudi rokavice, ki so v Dubaju obvezne.

Turkish Airlines

 • Prijava za let najmanj 3 ure pred poletom.
 • Pred vkrcavanjem na letalo vam bo izmerjena telesna temperatura
 • Hrana in pijača med poletom sta poenostavljeni.
 • Vkrcavanje na letalo poteka v skupinah, ki so določene na letališču, zato prosimo da ste na odhodnih vratih točni.
 • V potniškem terminalu in pri vkrcanju na letalo je potrebno vzdrževati minimalno razdaljo 2 metra.
 • Obvezno nošenje mask.

Qatar Airlines

 • Prijava za let najmanj 3 ure pred poletom.
 • Pred vkrcavanjem na letalo vam bo izmerjena telesna temperatura.
 • Hrana in pijača med poletom sta poenostavljeni.
 • V potniškem terminalu in pri vkrcanju na letalo je potrebno vzdrževati minimalno razdaljo 2 metra.
 • Obvezno nošenje mask.

Air Serbia

 • Prijava za let najmanj 2 ure pred poletom.
 • Pred vkrcavanjem na letalo vam bo izmerjena telesna temperatura
 • Hrana in pijača med poletom sta poenostavljeni – na krajših poletih jih ni.
 • Vkrcavanje na letalo poteka v skupinah ki so določena na letališču, zato prosimo da ste na odhodnih vratih točni.
 • V potniškem terminalu in pri vkrcanju na letalo je potrebno vzdrževati minimalno razdaljo – 2 metra.
 • Obvezno nošenje mask.

Vueling

—- —- —-

Za navedene informacije Kompas d.d. ne prevzema odgovornosti. To so podatki, ki so bili povzeti po navodilih prevoznikov, javno objavljenih na spletni straneh posameznega prevoznika, v času priprave tega obvestila.

—- —- —-

Seveda vam z veseljem odgovorimo na kakršnokoli dodatno vprašanje, ki nam ga lahko pošljete na

vednozvami@kompas.si .

Hvala za zaupanje, da ostajate z nami. Ostanite zdravi!

 

#VAŠTIMKOMPAS

#VEDNOZVAMI

#OSTAJAMOSKUPAJ

#SMOPOZORNI

#SMOODGOVORNI

 

Ljubljana, 25. maja 2020

OBVESTILO – POSLOVALNICE

Spoštovani,

obveščamo vas, da bodo poslovalnice Kompasa d. d., tudi poslovalnice M holidays, predvidoma pričele s poslovanjem v ponedeljek, 1. junija 2020.

O morebitnih spremembah poslovnih časov vas bomo pravočasno obvestili.

Zahvaljujemo se za zaupanje, da ostajate z nami.

Kompas vedno kaže na vse štiri strani neba in ostaja tudi vnaprej vaš pravi kompas za počitnice in potovanja.

 

#VAŠTIMKOMPAS

#VEDNOZVAMI

#OSTAJAMOSKUPAJ

#SMOPOZORNI

#SMOODGOVORNI

 

Ljubljana, 14. maja 2020

OBVESTILO – VREDNOTNICE

Spoštovani,

pogodbe o potovanju oziroma počitnicah, ki ste jih cenjeni Kompasovi gostje sklenili z našo družbo kot organizatorjem potovanj, zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin, ki jih je povzročila pandemija, žal niso izpolnjene.

V skladu s šestim in osmim odstavkom 57. f člena ter 1. točke 57. g člena Zakona o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04 – uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – ZUE, 126/07, 86/09, 78/11, 38/14, 19/15, 55/17 – ZKolT in 31/18) se šteje, da organizator potovanj izpolni svojo obveznost glede vračila, če potrošniku izda vrednotnico v višini vseh plačil po sklenjeni in neizpolnjeni pogodbi.

Z današnjim dnem, to je 6. maja 2020, vsem Kompasovim potnikom, ki so sklenili s Kompasom kot organizatorjem potovanj in/ali počitnic pogodbe, ki jih zaradi pandemije ni mogoče izpolniti, pričenja z izstavitvijo vrednotnic. Za izdane vrednotnice jamči družba Kompas z vsem svojim premoženjem.

Vrednotnica se glasi na nosilca/plačnika rezervacije oziroma sklenitelja pogodbe o potovanju in omogoča unovčljivost v 24 mesecih od izdaje. Če izdane vrednotnice naslovnik ne unovči za drug aranžma v 24 mesecih od izdaje, lahko v 14 dneh po preteku tega obdobja od organizatorja potovanja, torej od naše družbe, zahteva, da Kompas v 14 dneh od prejema zahtevka vrne znesek, na katerega se glasi vrednotnica.

V prejšnjem odstavku zapisano sicer ne posega v pravico potnika, da navkljub ponudbi vrednotnice zahteva od Kompasa kot organizatorja vračilo vseh plačil po sklenjeni in neizpolnjeni pogodbi, če se s ponujeno vrednotnico ne strinja. Vračilo vseh plačil bo organizator realiziral v 12 mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije. 

Iskreno se vam zahvaljujemo za zaupanje, da ostajate z nami.

Kompas vedno kaže na vse štiri strani neba in ostaja tudi vnaprej vaš pravi kompas za počitnice in potovanja.

#VAŠTIMKOMPAS

#VEDNOZVAMI

#OSTAJAMOSKUPAJ

 

 

Ljubljana, 6. maja 2020

Kompasovo obvestilo strankam in javnosti glede odpovedi potovanja in spremembe datumov

Spoštovani,

verjamemo in upamo, da ste dobro v teh časih, ko smo narazen. Svet je obstal, a življenje gre naprej.

Potovanja in počitnice so najlepši del našega vsakdana, od trenutka, ko začnemo brskati po turističnih katalogih in spletu, do odločitve, kam odpotovati in komu zaupati svoj prosti čas, pa vse do samih počitnic in potovanj.

Zaradi razglasitve pandemije in vseh ukrepov, ki so tako na državnem kot globalnemu nivoju povezani s preprečevanjem oziroma zajezitvijo okužb z novim koronavirusom in posledično s širjenjem bolezni Covid-19, smo primorani določene datume odhodov na potovanja in počitnice prestaviti na kasnejše termine ali odpovedati.

Rešitve sprejemamo dnevno, preudarno in skrbno se odločamo, vse seveda na podlagi priporočil, smernic in navodil slovenskih uradnih institucij, to je Vlade Republike Slovenije, Ministrstva za zunanje zadeve RS, NIJZ.

Organizatorji potovanj smo se zaradi ustavitve poslovanja soočili z izpadom finančnih prilivov na eni strani in zadržanja že izvedenih plačil na strani naših dobaviteljev. Rezervirane storitve so bile delno, nekatere tudi v celoti plačane vnaprej. Ena izmed predlaganih rešitev, ki so jo stanovska turistična združenja naslovila na pristojna ministrstva, je izdaja t.im. vrednostnic, ki bi jih potniki lahko prejeli kot garancijo za svoja plačila, z veljavnostjo unovčitve do 30. junija 2021. Išče se rešitev, ki bo ustrezna tako za vas, spoštovani potniki, kot za ponudnike storitev. Ohranjanje medsebojnega zaupanja je ključno.

Zato vam kličemo – ne odpovejte se svojim potovalnim in/ali počitniškim načrtom, le prestavite jih.

Upoštevajoč, da so zaradi trenutnih ukrepov naše poslovalnice začasno zaprte, vas vabimo, da nam svoje želje glede izbranega novega potovanja in/ali počitnic zaupate na mail vednozvami@kompas.si  oziroma svoj zahtevek posredujete prek spodnje povezave:

Odpoved termina

Spremeni termin

Kompas vedno kaže na vse štiri strani neba in ostaja tudi vnaprej vaš pravi kompas za počitnice in potovanja.

Iskreno se vam zahvaljujemo za zaupanje, da ostajate z nami.

 

#VAŠTIMKOMPAS

#VEDNOZVAMI

#POTUJEMO SKUPAJ, POTUJEMO NARAZEN.

 

Ljubljana, 7. aprila 2020

Kompasovo obvestilo strankam in javnosti glede pojava koronavirusa

Kompas pozorno spremlja situacijo vezano na širitev novega koronavirusa (Covid-19).

Omenjeni virus močno vpliva na potovanja in počitniške načrte povsod po svetu. Zdravje, dobro počutje in varnost naših potnikov in našega osebja ostajajo najpomembnejše Kompasovo vodilo.

Kot podjetje s skoraj 70 leti izkušenj smo bili v zadnjih desetletjih soočeni s številnimi preizkušnjami in izzivi, od 11. septembra, cunamija v Indoneziji, izbruha vulkana na Islandiji do egiptovske revolucije ter stečaja našega letalskega prevoznika. Te izkušnje so nas naučile, da se pri svojem delu zanašamo na zanesljive, preverjene vire informacij in ne na družbene medije ali dramatične naslove medijskih novic.

Naše vodstvo in oddelki, zadolženi za rezervacije, organizacijo in izvedbo potovanj, počitnic ter vseh ostalih potovalnih aranžmajev, ves čas pozorno spremljajo destinacije in s tem povezana potovanja in počitnice.

Naše odločitve so sprejete in usklajene z usmeritvami Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Ob tem smo ves čas v tesnem stiku s predstavniki naših podjetij in predstavništev v tujini, z našimi predstavniki na destinacijah ter z lokalnimi oblastmi.

Situacija s COVID-19 se dnevno spreminja. Temu primerno sprejemamo odločitve glede sprememb naših programov, vključno z morebitnimi odpovedmi določenih razpisanih potovanj. 

Vezano na zgornja pojasnila želimo poudariti še naslednje:

1. Slovenske turistične agencije, članice Zveze turističnih agencij Slovenije (ZTAS), katere član je tudi turistično podjetje Kompas d. d., nismo in ne bomo nikoli sklepali kompromisov pri zdravju in varnosti naših potnikov.

2. Vsa potovanja in počitnice so in bodo organizirana tako, da so naši potniki varni.

Verjamemo, da se bodo razmere v bližnji prihodnosti umirile. Do takrat pa ste vabljeni, da se s svojimi vprašanji, prihodnjimi potovalnimi načrti in željami obrnete na naše prodajne specialiste, na elektronski naslov vednozvami@kompas.si, ki vam bodo z veseljem svetovali ter vas ustrezno usmerili.

Vaš Kompas

Z vami od 1951

 

Ljubljana, 18. 3. 2020

Aktualne informacije

Cenjene stranke, zavedamo se, da v teh kriznih časih vaše misli niso usmerjene na potovanja.Zavedamo se tudi, da vas zanimajo dodatne informacije glede vaših možnosti v primeru, da je vaše potovanje planirano v naslednjih 30 dnevih oziroma, kakšne so vaše možnosti v primeru, da želite odpovedati potovanje na vašo željo?

Aktualna vprašanja glede prestavljenih odhodov in odpovedi

Kaj lahko naredim, če imam odhod do 31. 5. 2020?

Turistično podjetje Kompas d.d. je sprejelo odločitev, da bo vse odhode, ki so planirani do 31. 5. 2020, realizirano s kasnejšimi datumi odhodov, po aktualnih akcijskih cenah. Za več informacij nam pišite na vednozvami@kompas.si.

Splošni pogoji in navodila družbe Kompas d.d.

Ali lahko spremenim / odpovem odpovem aranžma, katrega organizator Kompas d.d. in bo izveden po 31. 5. 2020?

Vsak potnik ima pravico odpovedati potovanje, za kar veljajo splošni pogoji in navodila družbe Kompas d.d.. Zaradi povečanega obsega dela vas prosimo, da vaš zahtevek posredujtete prek posebnega obrazca – tukaj.

Ali lahko spremenim / odpovem aranžma, ki sem ga kupil v Kompas d.d., organizator pa je drugo podjetje?

Nekateri organizatorji potovanj iz tujine in Slovenije so sprejeli izredne ukrepe, do določenega datuma nudijo brezplačno prestavitev termina ali zamenjavo vašega aranžmaja za drug aranžma. Ker se stanje spreminja iz dneva v dan, vas naprošamo, da vaš zahtevek posredujete prek obrazca tukaj. Naši prodajni svetovalci vam bodo svetovali in izvedli vse potrebne procese za uspešno razrešitev vaše prošnje.

Veljavni splošni pogoji so dostopni tukaj.

Moja letalska vozovnica je bila izdana za obdobje “karantene”? Moja letalska vozovnica je bila preklicana?

Kompas d.d. je v dnevnem stiku z vsemi letalskimi družbami in sledimo navodilom, ki jih prejemamo večkrat dnevno. Če ste kupil letalsko vozovnico prek Kompasa in je bil let odpovedan, se obrnite po dodatna navodila na sky@kompas.sikjer vam bomo posredovali aktualne informacije v zvezi z vašo letalsko karto in vam predstavili možnosti, ki so v danem trenutku na voljo.

Ali riziko odpovedi krije tudi koronavirus?

Zavedamo se resnosti situacije in finančne izpostavljenosti posameznikov zaradi pojava koronavirusa. Ker delamo z različnimi zavarovalnicami, kjer so se pogoji v zadnjih tednih, in dneh spreminjali, vas naprošamo, da pišite vednozvami@kompas.si in  preverite vaše pravice glede zavarovanja o odpovedi potovanja.

Kje najdemo aktualne potovalne nasvete?

Aktualne informacije o ponovno vzpostavljenih letih letalskih družba

https://pages.kompas.si/letalske/#obvestila

 

Aktualna obvestila o državah, v katere ni priporočljivo potovati

https://www.gov.si/podrocja/zunanje-zadeve/informacije-za-popotnike/

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

 

Aktualne informacije po državah

https://www.gov.si/zbirke/drzave/

 

Aktualno stanje o pojavu koronavirusa in bolezni COVID-19 v Sloveniji

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori

http://epidemija.si/

 

V teh dneh sem pripotoval z ogroženega območja

https://www.gov.si/teme/koronavirus/navodila-za-potnike/

 

Ne morem odpovedati poti (kakšni so nasveti)

https://www.gov.si/teme/koronavirus/navodila-za-potnike/

 

Aktualno stanje in stališča Evropske unije (v angleškem jeziku)

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_en

 

Aktualno stanje in stališča Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) (v angleškem jeziku)

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Spletna stran (www.kompas.si, pages.kompas.si - KOMPAS d.d.) uporablja piškotke zato, da lahko vodimo lastno, agregirano statistiko obiska naše spletnih strani. Uporabljamo tudi sejne piškote, ki so nujno potrebni za nakup na naši spletni strani in prijavo oz. avtentikacijo uporabnika za ogled moje strani. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.
<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-86233514-1"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] --> window.dataLayer = window.dataLayer || [];<!-- [et_pb_line_break_holder] --> function gtag(){dataLayer.push(arguments);}<!-- [et_pb_line_break_holder] --> gtag('js', new Date());<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --> gtag('config', 'UA-391908-1');<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Facebook Pixel Code --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] --> !function(f,b,e,v,n,t,s)<!-- [et_pb_line_break_holder] --> {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?<!-- [et_pb_line_break_holder] --> n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};<!-- [et_pb_line_break_holder] --> if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';<!-- [et_pb_line_break_holder] --> n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];<!-- [et_pb_line_break_holder] --> s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',<!-- [et_pb_line_break_holder] --> 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');<!-- [et_pb_line_break_holder] --> fbq('init', '576942229150703');<!-- [et_pb_line_break_holder] --> fbq('track', 'PageView');<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><noscript><img height="1" width="1" style="display:none"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> src="https://www.facebook.com/tr?id=576942229150703&ev=PageView&noscript=1"<!-- [et_pb_line_break_holder] -->/></noscript><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- End Facebook Pixel Code --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- VNESITE V NOGO SPLETNE STRANI: --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] --> _ipromNS('load');<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>